Hem Om oss Kalender Kontakt
Senast uppdaterad 2023-01-23Göteborgs Folkdansvänner är ett folkdanslag som haft kul ihop i mer än 80 år. Och vi välkomnar nya medlemmar.

Vi dansar fredagskvällar, då våra duktiga dansledare instruerar danser och steg före den välbehövliga fikapausen; folkdans är svettigt.

Sedan dansar vi utan instruktion, såvida inte dansledaren anser att vi behöver repetera någon dans ytterligare.

Även vana dansare kan göra fel. Det gör inget, av felen lär man sig mycket och vi får oss ibland ett gott skratt.

De pardanser vi dansar är vals, schottis, polka, hambo, polskor m. fl.

Våra mest populära uppställningsdanser är kadrilj från Landskrona, Östgötapolska, Fryksdalspolska, Västgötapolska, Jämtpolska, Engelska för tre par m. fl.

Vi har alltid levande musik till våra danser; antingen egna förmågor, eller olika spelmanslag som Schenellkvintetten, Lommebôs,Hisingens Spelmanslag,Wendelsbergs Spelmanslag, Kråkstråk, Perssons och Husbandet.

Vi roar oss också på annat sätt i våra lekstugor, d v s dansfester där vi dansar, äter något gott och har mycket roligt.
Då bär vi våra vackra folkdräkter. GFV hyr ut dräkter till dem som inga har till medlemspris.

Valborgsmässoafton, Midsommar och Lilla Julafton är traditionsbundna tillställningar. Då råder hög stämning.

Dessa fester är förlagda till andra lokaler än Annedalsgården.

Vi har också ett eget bibliotek – ett rikt kulturmaterial med böcker och skrifter samt videoband om danser, dräkter m. m. Fråga vår bibliotekarie vad som finns till utlåning.

Under sommaren träffas vi gärna på onsdagskvällar. Trevligt om man är ensam kvar i sta’n eller vill göra något annorlunda med vänner och bekanta. Då kanske vi cyklar till Stora Amundön för ett kvällsdopp eller hälsar på någon som visar sin sommarö. Vi kanske går till Liseberg, spelar bangolf, åker en kvällstur med S/S Bohuslän eller dansar på Brännö brygga. Det är anspråkslöst men trevligt och viktigt för sammanhållningen. Men det hänger på att någon medlem tar initiativet till en aktivitet.

Midsommarfirandet är för folkdansare kanske allra störst. I över 70 år har vi åkt till Mullsjö. Där dansade vi inför stor publik, ledde hela midsommarfirandet och umgicks på ett avkopplande sätt med både modern dans och folkdans, med lekar och spel, poängpromenad och inte minst god mat. År 2019 firade vi Midsommar i Varberg (inför ännu större publik).

Bli medlem du också hälsar Göteborgs Folkdansvänner genom vår ordförande Paula!